Call us

Primeuraardappel

Wat maakt deze aardappel zo uniek?

Het Belgisch Primeurke behoort tot de categorie van de vroege aardappelen, ook wel eens nieuwe aardappelen genoemd, omdat ze als allereerste in het aardappelseizoen worden geteeld.


Vroege aardappelen worden ongeveer 80 tot 100 dagen na het planten geoogst. Halfvroege rassen hebben 100 tot 120 dagen nodig om te volgroeien. Late rassen tenslotte, hebben tot wel 130 groeidagen nodig vooraleer men ze kan oogsten. In tegenstelling tot de aardappelen die volgroeid zijn en later geoogst worden, heeft een primeuraardappel een dunner velletje en bevat hij minder zetmeel. Dit maakt een primeuraardappel minder geschikt om frietjes van te maken.

Telen met zorg.

Vader en zoon Franky en Stijn Verhelst hebben samen met hun echtgenotes de taak op zich genomen om zich te ontfermen over de allereerste Belgische Primeurkes. Dat is niet toevallig, want de familie heeft reeds jarenlang ervaring met het telen van verschillende aardappelrassen. Eigenlijk is het zelfs een passie geworden, wat ook nodig is voor het Belgisch Primeurke dat de nodige toewijding vraagt.  Reeds bij het planten in maart moet de timing perfect zitten. Men moet rekening houden met periodes van vorst en overvloedige regenval. Om beschermd te zijn tegen eventuele vriestemperaturen worden de planters onder folie in de grond verwerkt. Pas als de groeiende plantjes sterk genoeg zijn, wordt de folie verwijderd. Tijdens hun volledige groeiproces worden de primeurs nauwlettend in het oog gehouden. Eenmaal ze rijp genoeg zijn, worden ze uiterst voorzichtig geteeld, want gezien de aardappelen nog niet volledig volgroeid zijn, hebben ze een dun en teer velletje.

Na de oogst gaan de primeurkes naar Warnez Potatoes, waar ze opnieuw aan een grondige kwaliteitscontrole worden onderworpen. Vervolgens worden ze gewassen, verpakt en naar de verkooppunten getransporteerd.

 

Het traject van ‘planter’ tot aardappel



Pootaardappelen zijn op kwaliteit en grootte geselecteerde aardappelen van het vorige seizoen. Na de oogst worden deze aardappelen, die in kiemrust zijn, koel bewaard. Vanaf maart worden ze uit de koelcellen gehaald om te kunnen kiemen.

POOTAARDAPPELEN


Daarna worden ze zorgvuldig geplant op regelmatige afstand van elkaar en in rijen. Tijdens het planten of ‘poten’ wordt er nog eens extra losse aarde aangeaard boven de plantaardappelen, waardoor er ruggen ontstaan. De Tieltse zandleemgrond heeft een losse bodemstructuur voor een goede knolvorming en is ideaal voor een evenwichtige waterbalans.

HET PLANTEN


Bij primeuraardappelen, die reeds in maart worden geplant, wordt veelal een folie over het veld aangebracht. Dit om de prille plantjes te beschermen tegen de koude temperaturen. Wanneer de planten sterk genoeg zijn, wordt de folie verwijderd en wordt er extra aarde aangebracht, zodat de rijen hoger worden en er meer aardappelen kunnen ontwikkelen.

GROEIEN ONDER FOLIE


Een vroege aardappel heeft een groeiperiode van 80 tot 100 dagen. Ongeveer 3 weken voor de oogst wordt het groene loof meestal geloofklapt. Hierdoor stopt de aardappelplant met groeien en kunnen de knollen (= de aardappelen) verder rijpen tot ze een stevige schil hebben gevormd. Op die manier wordt vermeden dat ze tijdens het rooien worden beschadigd en kunnen we er voor zorgen dat de kwaliteit gehandhaafd blijft na het wassen.

LOOFDODING


Als de aardappelen voldoende rijp zijn, worden ze met een kleine rooimachine uit de grond gehaald. Afhankelijk van het type gebeurt dit in onze contreien tussen juni en begin oktober. In het geval van onze Belgische Primeurkes is dat dus reeds in juni/juli. Na de oogst gaan de delicatessen naar Warnez Potatoes waar ze kort worden bewaard, gewassen, gesorteerd, verpakt en uiteindelijk naar de winkel worden getransporteerd.

HET ROOIEN

Follow us on

    

Belgisch Primeurke is een merk van Warnez Potatoes

edit afsluiten